Προσωπικότητες

Προσωπικότητες

Ο 94ος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στο γραφικό μας χωριό, Τάλα της Πάφου.

Ο κατά κόσμον, Ηρόδοτος Δημητρίου έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωρίο. Μετά τη φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, έγινε δόκιμος μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου.

Στη συνέχεια, φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Στις 3 Νοεμβρίου 1963, αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντος, Γεώργιο.

Ακολούθως, διετέλεσε για μια πενταετία, σαφέστερα από το 1963 έως και το 1968, έφορος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου.

Το 1968, ξεκίνησε τη φοίτηση του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.

Την ίδια χρονιά, σαφέστερα στις 19 Οκτωβρίου του 1972, εξελέγη ομόφωνα Ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου. Έπειτα, χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και στις 12 Νοεμβρίου, εγκαθιδρύθηκε ως Ηγούμενος της Μονής, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου και στις 26 Φεβρουαρίου χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

Το Μάιο του 2006, η Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία, κατόπιν μακροχρόνιας και μη ανατρέψιμης ασθενείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄. Το ίδιο έτος, έπειτα από διαδικασίες εκλογής που ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου εκλέχθηκε ως νέος Αρχιεπίσκοπος , ο Χρυσόστομος Β΄.

Ειδικότερα, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της Εκλογικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος συγκέντρωσε 73 ψήφους, ενώ ο ανθυποψήφιος του Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 57 ψήφους. Μια ψήφος ήταν άκυρη.

Αμέσως μετά την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος προανάγγειλε την προσπάθεια του για ανανέωση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, λέγοντας πως ”από σήμερα θα φυσάει ένας νέος αέρας στην Αρχιεπισκοπή”.

Η μεγαλόπρεπη τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου B’, έλαβε χώρα στις 12 Νοεμβρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσία. Στην τελετή, παραχωρήθηκαν στον Χρυσόστομο B’ τα αυτοκρατορικά προνόμια, τα οποία δόθηκαν για πρώτη φορά σε Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου τον 5ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα. Ειδικότερα, ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο πρεσβύτερος των Ιεραρχών, παραχώρησε στον νέο αρχιεπίσκοπο, τα εξής προνόμια:

α) να υπογράφει με κόκκινο μελάνι
β) να φορά πορφυρό μανδύα
γ) να κρατεί, αντί της επισκοπικής ράβδου, αυτοκρατορικό σκήπτρο.

Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος και ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Επίσης, στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, επίσημοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εκπρόσωποι από την ελληνική κυβέρνηση.

Λαός και κλήρος επευφήμησαν το νέο Αρχιεπίσκοπο, αναφωνώντας «Άξιος- Άξιος».

Ο Αρχιεπίσκοπος στον λόγο ενθρόνισης τόνισε πως η Εκκλησία θα συνεργαστεί και θα αγωνιστεί στο πλευρό της κυβέρνησης σ’ όλους τους τομείς. Η Εκκλησία θα βρίσκεται στο πλευρό του κλήρου και του ποιμνίου. Σαφέστερα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η Αρχιεπισκοπή δεν είναι φρούριο απόρθητο, εντός του οποίου θα εγκλεισθεί ο Αρχιεπίσκοπος» και συνέχισε λέγοντας πως «η Αρχιεπισκοπή θα είναι το κατ’ εξοχήν σπίτι σας, στο οποίο ελεύθερα θα μπορείτε να προσέρχεστε».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Τάλα υποδέχτηκε τον νέο Αρχιεπίσκοπο μετά Βαΐων και κλάδων, αμέσως μετά την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Στη συνέχεια, παρατίθεται χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2006:

«Με κωδωνοκρουσίες και πανηγύρια, η Πάφος υποδέχθηκε ψες τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το Β’. Την ίδια ώρα γύρω στις οκτώ το βράδυ, στην πλατεία της γενέτειράς του, Τάλας, στήθηκε γλέντι με σούβλες και μπόλικη ζιβάνα. Γιόρτασαν για την ανάδειξη του άξιου τέκνου της μικρής κοινότητας, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Το όνειρό του, ότι Χρυσόστομος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος, βγήκε αληθινό».

Πηγές:
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Σχετικά άρθρα από εφημερίδες ημερήσιου τύπου

Η Ζήνα Κάνθερ γεννήθηκε στην Τάλα το 1930 σε μια πολυμελή οικογένεια. Ήταν το μικρότερο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Θεογνωσία.

Τα παιδικά της χρόνια αμαυρώθηκαν από την φυλάκιση του πατέρα της. Οι γονείς της πληρούσαν όλες τις προϋπόθεσεις για να μοιραστούν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή. Ο πατέρας της ερωτεύτηκε τη μητέρα της, μια όμορφη κοπέλα, και τη ζήτησε σε γάμο. Η ζωή τους, όμως, στιγματίστηκε από ένα απρόσμενο γεγονός. Σαφέστερα, ο πατέρας της κατηγορήθηκε άδικα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τρία χρόνια.

Η ζωή της οικογένειας άλλαξε, μετά την αποφυλάκιση του πατέρα. Ο τελευταίος βγαίνοντας από τη φυλακή είχε γίνει μέθυσος και άνθρωπος βίαιος. Κακοποιούσε τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Μισούσε τους συγχωριανούς του, γιατί τους θεωρούσε συνυπεύθυνους για την καταδίκη του. Στη συνέχεια, πούλησε την περιουσία της οικογένειας, εγκατέλειψε και τη δουλειά του αφήνοντας την οικογένεια του, όπως χαρακτηριστικά λένε οι συγχωριανοί, «χωρίς στον ήλιο μοίρα». Τα παιδιά του περιπλανιόντουσαν απροστάτευτα και πεινασμένα. Οι συγχωριανοί δεν μπορούσαν να τα βοηθήσούν γιατί ήταν και οι ίδιοι πολύ φτωχοί.

Τότε, η μητέρα και τα μεγάλα παιδιά της οικογένειας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία. Η μητέρα ξενοδούλεψε στα γύρω χωριά για να μπορέσει να στείλει φαγητό στα παιδιά της. Η Ζήνα έμεινε με την αδελφή της και τον αδιάφορο πατέρα της.

Παρά τις δυσκολίες, η μητέρα είχε όνειρο να μορφώσει τη Ζήνα. Δυστυχώς όμως η φτώχεια και οι τραγικές οικογενειακές συνθήκες δεν επέτρεψαν στη Ζήνα ούτε καν να αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο.

Στη συνέχεια, η Ζήνα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αναζήτησε και αυτή δουλειά. Αρχικά, δούλεψε σαν υπηρέτρια μόλις για ένα κομμάτι ψωμί. Στα δεκαεπτά της χρόνια, πήγε στη Λεμεσό, όπου κατάφερε να βρει εργασία σε μια κλινική.

Ένα χρόνο μετά επέστρεψε στο χωριό για να δει τους δικούς της. Τότε την ερωτεύτηκε ένας νέος από την Πάφο, ο οποίος και την ζήτησε σε γάμο από τη μητέρα της. H Ζήνα δέχτηκε την πρόταση του νεαρού από την Πάφο, παρόλο που προτιμούσε να δουλέψει για ακόμη λίγο καιρό. Η Ζήνα αρραβωνιάστηκε και ενώ ετοιμαζόταν να παντρευτεί έμεινε έγκυος. Τότε, ο νεαρός την εγκατέλειψε.

Η Ζήνα δεν λύγισε και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι. Ήταν μόνη και αβοήθητη. Την είχαν όλοι εγκαταλείψει. Συνέχισε όμως να αγωνίζεται. Βρήκε δουλειά σαν υπηρέτρια και πλήρωνε μια γυναίκα να της προσέχει το μωρό. Τα λίγα όμως χρήματα που έπαιρνε δεν ήταν αρκετά για να ζήσει εκείνη και το παιδί της. Μια φίλη της την προέτρεψε να εργαστεί σαν χορεύτρια σε ένα νυχτερινό κέντρο, επάγγελμα πολύ κακό για την εποχή της.

Η τύχη, όμως, όπως αφηγούνται όσοι την γνώριζαν, «της χαμογέλασε γιατί ήταν καλοσυνάτος άνθρωπος». Όταν γνώρισε ένα άρρωστο άντρα, του προσέφερε βοήθεια. Τον έσωσε. Εκείνος, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε. Η Ζήνα ξαφνικά έγινε πολύ πλούσια. Απ’ αυτό τον άντρα πήρε και το επώνυμο «Κάνθερ Ντετύρας».

Μόλις έγινε πλούσια, βοήθησε πάρα πολύ κόσμο, αν και απ’ αυτόν μόνο δυστυχία και απόρριψη γνώρισε. Έχτισε σχολεία και εκκλησίες και άλλα πολλά.

Στο χωριό μας, χάρη στη Ζήνα, ήρθε το νερό κοντά στο σπίτι του καθενός, διευκολύνοντας τους συγχωριανούς που αναγκάζονταν να διανύουν μακρινές αποστάσεις φορτωμένοι κανάτες με νερό.
Επιπρόσθετα, με έξοδα της Ζήνας Κάνθερ, ανεγέρθησαν στο χωριό μας το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, το δημοτικό σχολείο και το Μνημείο του Ήρωα μας.

Πηγή:
Κάτοικοι της κοινότητας και η οικογένεια της Ζήνα Κάνθερ

Πηγή:
Mηνιαίο περιοδικό “‘Ομικρον” Μάρτιος 1997

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Λευκωμα Εκδηλωσεων
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
© Copyright 2025 - Τάλα / Designed & Developed by NETinfo Plc